Maca – witaminowa bomba dla twego ciała

maca to roślina, która z wielu względów zasługuje na to, by gruntowniej się jej przyjrzeć. To z całą pewnością najwyżej hodowana roślina, która przydaje się do skonsumowania przez ludzi, ponieważ można ją zobaczyć na wysokości 3500 m.n.p.m w górach. Na pierwszy rzut oka, jest podobna doskonale nam znanej rzodkiewki. Jej właściwości są jednak dużo bardziej korzystne.

Peruwiański żeń-szeń, trawka pieprzowa – w zależności od lokalizacji, maca jest wielorako zwana. Bez względu na to gdzie wyrasta ma jednak takie same właściwości. Zwłaszcza ma bardzo ogromny wpływ na zdolność do rozrodu (zawiera aminokwasy odpowiedzialne za role płciowe), wzmaga wytrzymałość i dodaje energii. Jest źródłem witamin B1, B2, B3 oraz C. Zawiera minerały, które w dobranych ilościach zapewniają poprawne funkcjonowanie naszego organizmu: miedź, cynk, mangan, bor, selen lub żelazo. Poniektóre z właściwości korzeni maca poprawiają kolor cery, budowę mięśni czy porost Owłosienia głowy. Nie powinno się również nie pamiętać o jej korzystnym wpływie na tarczycę oraz hamowaniu osteoporozy. Istnieją też sensowne przesłanki ku temu, by przypuszczać, że efektywnie sprawdza się przy uśmierzaniu śladów depresji.

W której formie najlepiej ją przyjmować? Uznaje się, że najlepszy skutek daje zmieszanie pudru maca z wodą i przyjęcie go na czczo mniej więcej 10-15 minut przed pierwszym posiłkiem śniadaniem. Z powodzeniem wolno go mieszać z cocktailami z owoców i warzyw.